عوارض لیپوساکشن؛ آگاهانه تصمیم بگیرید.
لیپوساکشن یکی از روشهای محبوب برای رسیدن به اندام ایدهآل است و در سالهای اخیر در ایران به طرز چشمگیری مورد توجه قرار گرفته است. طبق آمار، در سال 1401 حدود 50 هزار نفر این عمل را انجام دادند و تقریباً 80 درصد آنها تجربه موفقی از نتیجه عمل داشتهاند. اما با توجه به این آمار و درصد رضایت افراد لیپوساکشن عوارضی دارد؟ عوارض این جراحی چیست و برای کاهش عوارض لیپوساکشن چه کارهایی را باید انجام داد؟
این سوالات برای افرادی که قصد انجام لیپوساکشن را دارند، حیاتی است. مانند هر عمل جراحی دیگری، لیپوساکشن نیز با خطرات و عوارض خاص خود همراه است. از عفونت و تجمع مایع گرفته تا کاهش حس پوست، شناخت این عوارض میتواند به تصمیمگیری آگاهانهتر کمک کند.
در این مقاله، به بررسی عوارض لیپوساکشن خواهیم پرداخت و راهکارهایی برای کاهش این عوارض ارائه خواهیم کرد. هدف ما این است که شما با دیدی باز و آگاهانه به تصمیمگیری در مورد این عمل بپردازید و به شما کمک کنیم تا به نتایج مطلوب دست یابید.
عوارض لیپوساکشن چیست؟
در ابتدا گفتیم که لیپوساکشن، مانند هر عمل جراحی دیگری، عوارض خاص خود را دارد. شناخت و آگاهی از این عوارض میتواند تأثیر زیادی بر تصمیمگیری شما داشته باشد. ما در ادامه به بررسی عوارض رایج و بلندمدت این عمل خواهیم پرداخت تا شما با اطلاعات کامل و دقیقی به انجام این جراحی اقدام کنید.
عوارض رایج لیپوساکشن
- تورم و کبودی: تورم و کبودی از شایع ترین عوارض عمل لیپوساکشن است که معمولاً در چند روز اول شدت بیشتری دارد اما بعد از چند هفته بهبود میابد.
- درد و ناراحتی: اغلب افراد، پس از عمل لیپوساکشن، درد و ناراحتی را تجربه میکنند که با داروهای تجویز شده توسط پزشک، قابل کنترل است و تسکین میابد.
- بیحسی: بیحسی موقت در محل عمل شایع است که معمولاً ظرف شش هفته برطرف میشود؛ اما ممکن است آسیب دائمی عصبی رخ دهد که منجر به بی حسی مداوم، تغییر در احساس پوست یا سایر مسائل عصبی منجر میشود.
- سروما(تجمع مایع): تجمع مایعات در زیر پوست به دلیل نشت مایعات از عروق خونی و لنفاوی به وجود میآید. سروما باعث تورم و ناراحتی در ناحیه جراحی میشود. در بیشتر موارد، سروما خودبهخود بهبود مییابد، اما در برخی موارد برای درمان آن باید به پزشک مراجعه کنید تا مایعات زیرپوستی، توسط پزشک تخلیه شود.
- ایجاد برآمدگی و ناهمواری در پوست: ایجاد برآمدگی و ناهمواری به دلیل حذف ناهموار چربی یا ضعف در خاصیت ارتجاعی (کشسانی) پوست به وجود میآید. اگر پزشک بهطور نادرست یا بیش از حد چربی را حذف کند، احتمال بروز ناهمواری در سطح پوست افزایش مییابد. همچنین، عواملی مانند سن، جنسیت، نوع پوست و وضعیت عمومی سلامتی فرد نیز میتوانند بر ایجاد این عارضه موثر است. این تغییرات معمولاً موقتی هستند، اما در برخی موارد ممکن است به صورت دائمی باقی بمانند.
- شل شدن پوست: حذف مقدار زیادی چربی، منجر به شل شدن و افتادگی پوست میشود، به خصوص در افرادی که خاصیت ارتجاعی پوست ضعیفی دارند؛ همچنین عواملی نظیر سن و تکنیک جراحی در این عارضه تاثیر دارند و ممکن است نیاز به لیفت پیدا کند.
عوارض کمتر رایج لیپوساکشن
- عفونت: در حالی که عفونت های شدید پوستی به ندرت ایجاد میشود اما در صورت بروز، خطرناک است. این عفونتها، نیاز به درمان فوری دارند و در صورت بیتوجهی به آن منجر به عوارضی مانند سپسیس (مسمومیت خون) یا نارسایی اندام میشوند. مراقبت های مناسب پس از عمل، از جمله مصرف آنتی بیوتیک ها، به کاهش این خطر کمک میکند.
- هماتوم(تجمع خون): ممکن است خونریزی زیر پوست رخ دهد اما با مراقبتهای پزشکی تسکین میابد.
- نکروز (بافت مردگی): نکروز یکی از عوارض لیپوساکشن است که در آن، بافت بدن به دلیل کمبود خون میمیرد. این عارضه، در افراد سیگاری یا کسانی که گردش خون ضعیفی دارند دیده میشود. این عارضه میتواند به عفونت، لخته شدن خون، التهاب و آسیب به عروق خونی منجر شود.
عوارض بسیار نادر
- ترومبوز ورید عمقی و آمبولی ریه: ترومبوز ورید عمقی (لخته خونی است که در یکی از رگهای عمقی بدن ایجاد میشود.) و آمبولی ریه (نوعی انسداد داخل یکی از رگهای ریه، که معمولاً در اثر لخته شدن خون ایحاد میشود.) از عوارض نادر اما جدی لیپوساکشن هستند که به دلیل تشکیل لختههای خون در سیاهرگهای عمقی و حرکت به سمت ریهها رخ میدهند.
- آمبولی چربی: تکههای چربی شل شده، میتوانند جدا شوند و در رگهای خونی به دام بیفتند و منجر به اختلال در گردش خون فرد شوند.
- عوارض بیهوشی: اگرچه این عارضه نادر است اما ممکن است واکنشهایی به بیهوشی، از جمله واکنشهای آلرژیک و سمی لیدوکائین رخ دهد.
- کانولا (سوراخ داخلی، لوله ساکشن): کانولا، لولهای است که در فرآیند لیپوساکشن برای برداشت چربی استفاده میشود. در موارد نادر، کانولا بیش از حد معمول وارد بدن میشود و به اندامهای داخلی آسیب میرساند. این وضعیت به مداخله فوری پزشکی نیاز دارد. بنابراین، انتخاب یک پزشک با تجربه بسیار مهم است تا از بروز چنین عوارضی جلوگیری شود.
- مشکلات کلیه و قلب: جابجایی مایعات در طول عمل، میتواند به مشکلات کلیوی، قلبی و ریوی بالقوه منجر شود و تهدید کننده زندگی و حیات فرد باشد.
- تجمع غیرطبیعی چربی بعد از لیپوساکشن: اگر بعد از عمل لیپوساکشن، دوباره اضافه وزن صورت گیرد، سلولهای چربی جدید میتوانند در قسمتهای مختلف بدن ذخیره شوند و منجر به تجمع چربی در اطراف اندامهای حیاتی مانند کبد یا قلب شوند.
چه افرادی بیشتر در معرض خطرات لیپوساکشن هستن؟
عوامل و گروه های مختلفی از افراد، بیشتر در معرض عوارض لیپوساکشن هستند مثل:
- افراد با BMI (شاخص توده بدنی) بسیار بالا: افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها 35 و بالاتر است، بیشتر در معرض عوارض و خطرات لیپوساکشن هستند؛ زیرا وجود چربی بیش از در یک ناحیه از بدن، این عمل را چالش برانگیزتر میکند و احتمال عوارض جانبی مانند افتادگی و ایجاد ناهمواری در پوست را افزایش میدهد.
- افراد سیگاری: افراد سیگاری، به دلیل اثرات منفی سیگار بر رگ های خونی، در معرض افزایش خطر ابتلا به نکروز هستند. نکروز میتواند منجر به عوارض بیشتر مانند عفونت، لخته شدن خون، التهاب و آسیب به رگهای خونی شود. ترک سیگار قبل از انجام عمل، به کاهش این خطرات کمک میکند.
- افراد با سیستم ایمنی ضعیف: اشخاصی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، پس از لیپوساکشن بیشتر مستعد ابتلا به عفونت هستند. مراقبت لازم پس از عمل و رعایت دستورات جراح، برای به حداقل رساندن این خطر بسیار مهم است.
- افرادی که از داروهای خاصی مصرف میکنند: اشخاصی که از داروهای رقیق کننده خون، داروهای ضد التهابی یا سایر داروهایی که می توانند در روند بهبودی اختلال ایجاد کنند، استفاده میکنند، باید قبل از جراحی مصرف این نوع از داروها را متوقف کنند؛ در غیر این صورت خطر خونریزی، عفونت و سایر عوارض افزایش پیدا میکند.
- افرادی که با عمل لیپوساکشن، حجم زیادی از چربی آنها برداشته شدهاست: اشخاصی که مقدار زیادی از چربی آنها برداشته و حذف میشود، بیشتر در معرض عوارضی مانند تجمع مایعات، ترومبوز ورید عمقی، عوارض قلبی و ریوی هستند. همچنین این افراد بعد از لیپو دچار افتادگی پوست میشوند و باید لیفت انجام دهند.
- افراد با شرایط پزشکی خاص: افرادی که شرایط پزشکی خاصی دارند، باید حتما جراح خود را در جریان بگذارند زیرا این شرایط میتواند احتمال بروز عوارض را افزایش دهد.
چگونه عوارض لیپوساکشن را به حداقل برسانیم؟
تا اینجا متوجه شدیم که لیپوساکشن میتواند عوارضی داشته باشد و برخی افراد بیشتر در معرض این خطرات قرار دارند. در ادامه، راهکارهایی برای کاهش عوارض و خطرات مرتبط با این عمل را بررسی خواهیم کرد.
انتخاب تکنیک مناسب
لیپوساکشن تامسنت (Tumescent) بهطور کلی به عنوان ایمنترین و مؤثرترین روش لیپو در نظر گرفته میشود. در این روش، محلول سالین (نمک)، بیحسی موضعی و آدرنالین به ناحیه مورد نظر تزریق میشود. این محلول به بیحس شدن ناحیه، انقباض عروق خونی و تجزیه سلولهای چربی کمک میکند تا خارج کردن چربی آسانتر شود. این تکنیک همچنین خطرات مرتبط با بیهوشی عمومی را کاهش داده و خونریزی و آسیب به بافتهای اطراف را به حداقل میرساند.
البته انتخاب تکنیک جراحی باید با توجه به شرایط هر فرد و تصمیم پزشک انجام شود.
انتخاب جراح ماهر
انتخاب جراح پلاستیک با صلاحیت بالا و دارای گواهی، نقش مهمی در کاهش ریسک خطرات لیپوساکشن دارد. یک جراح ماهر تمام خطرات مربوط به این عمل را توضیح میدهد، روشهای توصیهشده را به دقت شرح میکند و اطمینان حاصل میکند که لیپوساکشن برای فرد مناسب است. این نکته بهطور قابل توجهی احتمال بروز عوارض لیپوساکشن را کاهش میدهد و به بهبودی بهتر زیباجو کمک میکند.
همچنین جراح باید قبل از عمل، عوامل خطر را ارزیابی کند، به ویژه برای ترومبوز ورید عمقی( لخته خونی است که در یکی از رگهای عمقی بدن ایجاد میشود.) و آمبولی ریه (نوعی انسداد داخل یکی از رگهای ریه، که معمولاً در اثر لخته شدن خون ایجاد میشود.)
رعایت مراقبتهای پس از عمل
رعایت مراقبتهای پس از لیپوساکشن و حفظ بهداشت برای پیشگیری از عفونتها، ضروری است. علائم عفونت مانند قرمزی، افزایش درد، تب و ترشحات غیرمعمول باید فوراً با آنتی بیوتیک یا سایر موارد پزشکی درمان شوند.
در صفحه لیپوساکشن حتما مراقبتهای پس از عمل را مطالعه کنید.
- رعایت کردن مراقبتهای لازم، بعد از عمل لیپوساکش
- رژیم غذایی مناسب
- مصرف داروهای تجویز شده
- پوشیدن گن
همانطور که دیدیم، لیپوساکشن میتواند به عنوان یک روش مؤثر برای رسیدن به اندام ایدهآل عمل کند، اما مانند هر جراحی دیگری، عوارض و خطراتی را به همراه دارد. شناخت این عوارض و آگاهی از اینکه چه افرادی بیشتر در معرض آنها هستند، میتواند به شما کمک کند تا تصمیمگیری آگاهانهتری داشته باشید.
با رعایت نکات پیشگیرانه، از جمله انتخاب پزشک متخصص و با تجربه، پیروی از دستورالعملهای قبل و بعد از عمل، و انجام معاینات لازم، میتوانید خطر بروز عوارض را به حداقل برسانید. در نهایت، لیپوساکشن میتواند تجربهای مثبت و رضایتبخش باشد، مشروط بر اینکه با آگاهی کامل و شناخت صحیح از عوارض و راهکارهای کاهش آنها به این عمل پرداخته شود.
انتخاب شما برای انجام لیپوساکشن باید با توجه به اطلاعات دقیق و شفاف صورت گیرد تا به نتایج مطلوب دست یابید و تجربهای موفق را پشت سر بگذارید.
ما در یک مقاله جداگانه عوارض ساکشن غبغب را نیز توضیح دادهایم؛ خواندن مقاله عوارض ساکشن غبغب نیز خالی از لطف نیست.