اسپلینت خارجی یا گچ بینی

یکی از محبوب ترین عمل های زیبایی، جراحی بینی است که افراد زیادی که از فرم، ظاهر بینی خود ناراضی هستند و یا کسانی که برای درمان برخی از مشکلات بینی از جمله مشکلات تنفسی، انحراف بینی و … رنج می برند؛ به آن رو می‌آورند. با این حال، روند بهبودی و مراقبت‌های بعد از آن نقش بسیار مهمی در نتیجه نهایی جراحی دارد.
شاید شما هم اسم اسپلینت خارجی یا همان گچ بینی را شنیده باشید، ما در این مقاله قصد داریم شما را با گچ بینی، نحوه برداشتن آن، مراقبت‌ها و همچنین مدت زمان استفاده بیشتر آشنا کنیم.

اسپلینت بینی قطعه‌ای از جنس سیلیکون یا پلاستیک است که به طور کلی به دو بخش داخلی و خارجی تقسیم می‌شود. اسپلینت داخلی بینی به عنوان جایگزینی برای تامپون مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ما در یک مقاله به صورت جداگانه درباره عمل بینی بدون تامپون و اسپلینت داخلی صحبت کرده‌ایم و به شما توصیه می‌کنیم که این مقاله را بخوانید.

اسپلینت خارجی چیست؟

اسپلینت خارجی، شکل ذوزنقه‌ای داشته که بعداز عمل‌های جراحی بر روی بخش بیرونی بینی قرار می گیرد، قسمت باریکتر آن روی پل بالای بینی و قسمت پهن تر آن روی قسمت پایین و پره های بینی قرار می‌گیرد. اسپلینت خارجی از مواد ضد حساسیت ساخته می‌شود. استفاده از آن توسط پزشک و با توجه به نوع جراحی انجام شده صورت می‌گیرد.

چرا باید از گچ بینی استفاده کرد؟

گچ بینی به منظور جلوگیری از عوارض و صدماتی که ممکن است در برخی مواقع به بینی وارد شود ضروری است. مزایای آن شامل موارد زیر اشاره است.

حفاظت از بینی

وجود اسپلینت خارجی بر روی بینی از عفونت‌ها، وارد شدن صدمات و ضربه که در اثر زمین خوردن، برخورد شی با بینی و حتی شوخی های جزیی که ممکن آسیب‌های جدی به خصوص در روزهای اولیه جراحی به بینی وارد شود جلوگیری کرده و از آن در برابر این احتمالات و خطرات محافظت می‌کند. به این موضوع دقت داشته باشید که گچ بینی تا حدودی می‌تواند در برابر این آسیب‌ها از بینی شما محافظت کند و باید افراد از هرگونه فعالیت های شدید و هرگونه فعالیتی که می تواند باعث آسیب جدی به بینی شود، خودداری کنند.

حفظ فرم بینی

پس از جراحی، استفاده از اسپلینت خارجی موجب حفظ فرم و ظاهر بینی شده و این امر باعث می‌شود که استخوان‌ها و غضروف‌ها محکم در سر جای خود قرار گرفته، فرم دیگری به خود نگیرد و زودتر جوش بخورد، از دیگر کاربردهای آن می‌توان به از بین بردن فضای خالی بین پوست و غضروف بینی اشاره کرد که باعث می‌شود پوست به خوبی روی غضروف خوابیده و فرم اصلی بینی زیباجو را نشان دهد.

کاهش درد و التهاب

درست است که استفاده از چسب، ورم بینی را بعد از جراحی تا حدودی کم می‌کند اما این گچ بینی است که با فشار ملایمی که بر بینی وارد می‌کند؛ تاثیر بسزایی در کاهش تورم و التهاب داشته و احساس راحتی بیشتری برای فرد ایجاد می‌کند. با توجه به ثابت نگه داشتن بینی در موقعیت مناسب، از حرکات اضافی و فشار بر ناحیه جراحی جلوگیری کرده و همین امر باعث کم شدن درد نیز می‌شود.

اسپلینت خارجی درکدام جراحی‌ها استفاده می شود؟

گچ بینی در عمل های باز بینی (open Rhinoplasty) مورد استفاده قرار می گیرد، گذاشتن این نوع اسپلینت در اتاق عمل، پس از جراحی و توسط پزشک متخصص صورت می‌گیرد. به طور مثال در عمل رینوپلاستی به علت تغییر شکل ظاهری و کمک به بهبود تنفس از اسپلینت خارجی برای ثابت نمودن بافت بینی استفاده می‌شود.

مراقبت های قبل برداشتن اسپلینت خارجی به چه صورت است؟

  • از زدن آب به صورت مستقیم جدا خوداری کرده و برای تمیز کردن صورت خود از حوله، دستمال یا اسفنج نم دار استفاده کنید.
  • برای کاهش مخاط اطراف بینی و پانسمان می توانید از اسپری سالین (مخلوط آب و نمک) استفاده کنید .
  • در صورت شل شدن و افتادن اسپلینت بعد از 48 ساعت حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
  • در صورت تب داشتن و خونریزی شدید بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
  • از لمس اسپلینت و محل جراحی بینی در روزهای اولیه جدا خودداری کنید.
  • هنگام استحمام احتیاط کنید اسپلینت بینی شما خیس نشود.
  • از دستکاری و تکان دادن اسپلینت خارجی حتما پرهیز کنید.
  • به هیچ عنوان سعی نکیند که بینی خود را بخارانید.
  • از غذاهای نرم استفاده کنید.

به منظور آشنایی با تمامی مراقبت‌های بعد از عمل بینی مقاله مرتبط با آن را مطالعه کنید.

اسپلینت خارجی بینی چه موقع برداشت می شود؟

مدت زمان، انتخاب نوع اسپلینت و همچنین محل قرار گیری آن بسته به نوع جراحی و نظر پزشک شما، متفاوت است. اما به طور معمول، گچ بینی بعد از گذشت حدود 1 الی 2 هفته پس از جراحی بینی برداشته می‌شود. قبل از برداشتن اسپلینت خارجی از شما خواسته می‌شود که حتما قبل از مراجعه به پزشک حمام کنید تا گچ بینی مرطوب شده و برداشتن آن به راحتی امکان پذیر باشد. لازم به ذکر است که این امر با هیچ گونه درد و عارضه ای همراه نبوده و جای نگرانی و استرس ندارد.

مراقبت های بعداز برداشتن اسپلینت خارجی به چه صورت است؟

همانگونه که مراقبت های قبل از برداشتن اسپلینت خارجی بینی مهم است به همان اندازه حتی بیشتر، مراقبت های بعد از برداشتن آن نیز حائز اهمیت است.

  • در روزهای اولیه از فعالیت های سنگین پرهیز کنید و سعی کنید بیش از حد سرتان را پایین نگیرید.
  • برای کاهش ورم و التهاب بینی می‌توانید از کمپرس سرد استفاده کنید.
  • از ترمیم کننده به صورت مداوم برای ترمیم جای زخم‌ها استفاده کنید.
  • تا مدتی پس از برداشتن اسپلینت، از زدن عینک خودداری کنید.
  • از لمس مداوم و فشار زیاد به بینی خود، خودداری کنید.
  • در معرض مستقیم نور آفتاب قرار نگیرید.

نکته ای که باید زیباجویان عزیز به آن توجه داشته باشند این است که بعد از برداشتن اسپلینت خارجی، بینی شما به شدت متورم و ملتهب بوده و همین موضوع برای کسانی که مدت زمان زیادی منتظر مشاهده نتایج جراحی بینی خود هستند کمی نگران کننده و ناراحت کننده است، اما لازم به ذکر است که این امر کاملا طبیعی بوده و جای هیچ گونه نگرانی نیست. شما بعد از آن باید شروع به چسب زدن کنید و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی شاهد فرم دلخواه بینی خود باشید.

سوالات متداول

آیا پس از هر عمل بینی نیاز به استفاده از گچ است؟

خیر، فقط در عمل های باز بینی (open Rhinoplasty) کاربرد دارد.

مدت زمان استفاده از گچ بینی به چقدر است؟

بسته به نوع جراحی و انتخاب اسپلینت متفاوت بوده اما به طور کلی اسپلینت خارجی بعد از 1 الی 2 هفته برداشته می‌شود.

آیا برداشتن اسپلینت درد دارد؟

برداشتن اسپلینت خارجی هیچگونه درد و ناراحتی‌ای ندارد و اصلا نگران این مورد نباشید.

دکیتو وب‌سایت
حیدر صفری متولد 1365/01/01 متخصص بیهوشی، فوق تخصص کنترل درد و پزشک زیبایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *